Staat er een naar filmpje over je online of wordt deze via sociale media verspreid? Hieronder geven we tips om verdere verspreiding van het filmpje zo veel als mogelijk te voorkomen. Op de websites onder ‘Info’ vind je nog veel meer tips en advies om vervelende filmpjes offline te krijgen.
Tips
- Blokkeer of weiger de persoon die het filmpje verspreidt.
- Praat erover met je vrienden, ouders, leraar of vertrouwenspersoon.
- Reageer niet op het filmpje. Hoe moeilijk dat soms ook is.
- Bewaar het filmpje (de filmpjes) als bewijs.
- Meld het filmpje op de website waar het staat.
- Maak een screenshot van de video op de website waar het filmpje stat. Zorg dat de URL (het adres van de website) in beeld is.
Info
Kijk op de volgende websites voor nog veel meer tips, info en advies over vervelende filmpjes:
Doen!
- Privacyinstellingen sociale media beheren (Deze link naar Veilig internetten opent in een nieuw tabblad)
Staat het nare filmpje nog steeds online na het lezen van onze tips en info? Of word het filmpje alleen maar meer gedeeld of komen er steeds meer filmpjes bij? Neem dan contact op met Helpwanted.nl voor advies en hulp. Wil je alleen je verhaal even kwijt, neem dan contact op met De Kindertelefoon. Je kunt ook op Vraaghetdepolitie.nl terecht voor hulp en advies.
Melding doen
Je kunt bij Helpwanted.nl een melding doen van een naar filmpje. Een medewerker van Helpwanted.nl kijkt dan samen met jou hoe jullie het nare filmpje offline kunnen krijgen.
Aangifte doen
Het plaatsen van een naar filmpje is strafbaar als je hier schade van ondervindt en/of gekwetst wordt en het filmpje op jouw verzoek niet verwijderd wordt. Je kunt hiervan aangifte* doen.
*Let op: Als je jonger bent dan zestien jaar, is het verstandig om een volwassene mee te nemen naar het bureau als je aangifte gaat doen.